tiistai 21. tammikuuta 2014

Elämäntaparemontissa eteenpäin

Tavaranraivaus ja -laskenta junnaa paikallaan, mutta elämäntaparemontin muilla alueilla on otettu varovaisia askeleita eteenpäin. Näistä eteenpäinmenoista yksi isoimmista on vasta tunnusteluvaiheessa, mutta sikäli merkittävässä sellaisessa, että asian suhteen on tullut tehtyä jotain ensikertaa vuosiin; varasin itselleni ajan puheterapeutille. R-vika on ollut lapsuudestani asti yksi elämääni hankaloittavista asioista, mutta lapsuudessa itselläni ei kuitenkaan riittänyt motivaatiota asian korjaamiseen vaikka miua silloin puheterapeutilla koetettiinkin käyttää. Sen jälkeen asia sitten jäi; teininä miua ei olisi saanut puheterapiaan kirveelläkään, kun puheterapia siirtyi oman kylän keskustaan. Opiskelijana omakustaiseen terapiaan ei olisi ollut edes varaa, ja viime vuonna määräaikaisuuksia tehdessä asunnosta vain löytyi koko ajan jotain merkittävämpiä parannuskohteita. Uusimman työsopimuksen myötä työsuhteeni kuitenkin vakinaistettiin, jolloin totesin ajan tulleen. En tiedä kauanko minulla asian kuntoon tappelemiseen menee, mutta kolmen viikon päästä tapaan puheterapeutin ensimmäistä kertaa ja sitten keskustellaan siitä miten tämän asian kanssa lähdetään etenemään.

Asiasta sovittiin äsken puhelimessa, ja nyt päällimmäisenä tunteena on jännitys. Onhan sitä viimeisen vuoden puhunut, että asialle pitäisi tehdä jotain joskus, mutta nyt jotain tapahtuu oikeasti. Jännityksessä on mukana pelkoa siitä, että en opikaan, ja että sen jälkeen minun on vain kohdattava asia sen sijaan että kuvittelen opettelevani sen joskus. Samalla mukana on hyvin paljon uteliaisuutta ja odotusta edistyksen suhteen; ehkä ongelma nyt viimein ratkeaa ja pystyn oikeasti tavaamaan nimeni niin että jokin juttu on oikeasti mahdollista varata myös puhelimessa. Tai että pääsisi viimein toistamasta miljoonaan kertaan kaikkia sanoja joissa on r ja keksimästä niille synonyymeja etenkin yritettäessä selittää jotain jollekin vähän vieraammalle ihmiselle. Tosiasia kun on, että puhevikani ja siitä nuorempana seurannut kiusaaminen on vaikuttanut suurelta osin siihen, että en voi sietää asioiden hoitamista puhelimella, en aina mielelläni kysy asioita kasvotusten ja tunnen voivani ilmaista itseäni ehdottomasti parhaiten kirjoitetun tekstin kautta (näistä viimeisin on tosin vähiten negatiivinen, sillä sen myötä minulle on kehittynyt rakkaus kirjoittamiseen; kun itsellä on ollut kova tarve ilmaista itseään, ja kirjoittaminen on tarjonnut siihen mahdollisuuden ilman puhevian väliintuloa).

Puheterapian alkua odotellessa on kuitenkin aikaa vahvistaa jo opittua uutta rutiinia; aamu- ja iltapalasmoothieita. Näistä aloitimme Tapsan kanssa iltasmoothieilla, ja kun niiden tekoon sai rutiinin syntymään, ovat ne tarjonneet myös helpon ja nopean aamupalavaihtoehdon. Tämä uusi rutiini on otettu mukaan tasapainoittamaan ruokavaliota; varmistamaan riittävää kasvisten saantia, sekä tarjoamaan hyvän pohjan johon on helppo lisätä erilaisia leseitä, siemeniä, pähkinöitä ja myslejä. Itse kun on tolkkuttoman huono syömään aamuisin mitään kiinteämpää, saa smoothien muodossa nautittua monta kertaa tukevamman ja monipuolisemman aamupalan mihin muuten ikinä pystyisin. Nyt aamupalalla onkin mehulasillisen ja mahdollisen jugurtin ohella vaihtelevasti banaaneja, omenia, melonia, kurkkua, rypäleitä, mustikoita, siemeniä... Samalla olen vihdoinkin onnistunut vähentämään työpaikan välipala-automaatista napsittuja suklaapatukoita, jotka minun piti laittaa pannaan jo miljoona vuotta sitten. Niille ei vain ole ollut niin tarvetta, vaikka joskus toki mieliteko iskeekin. Mieliteoista ei ole toki vieläkään tarkoitus hankkiutua täysin eroon, mutta jos suklaan ja muut napostelut saisi päivittäisestä kuvasta pois, pystyisi nauttimaan viikonlopun herkuitteluistakin paremmalla omatunnolla. Etenkin kun smoothietkin ovat oikeasti todella herkullisia - etenkin jos niihin ei tunge selleriä (mies intoutui kokeilemaan jotain to-del-la terveellistä ohjetta, jonka jälkeen jouduimme kumpikin toteamaan, että rajansa sillä terveellisyydelläkin ;)).  

8 kommenttia:

 1. Onnea työsopimuksesta!!!

  Ja hienoa tuo terapia-asiakin! Ei ollut mitenkään välittynyt tekstissä moinen vika! Rottiakin harrastat, onneksi et sentään niistä ole luopunut! Ja asut Turussa?! :)

  Varmaan se on aikuisilla sitä samaa jumppaa ja rallattelua kuin lapsillakin. Oma lapsukaiseni juuri pääsi siitä eroon, vaikka oli tosi laiska harjoittelemaan, ja ihan tolkuttoman itsekriittinen, ei millään olisi tahtonut harjoitella ja myöntää ongelmaansa.

  VastaaPoista
 2. Niin ja siis aloin kirjoittaa alun perin siksi, että piti kysyä niitä smoothiereseptejä! Kerro meille muillekin, että voimme parantaa aamujamme!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteistasi! Asuinpaikkaa ja harrastuksia ei ole juu ihan tullut puhevian vuoksi vaihdettua, vaikka sitä onkin muutamaan otteeseen turhautunut selittämään mitä ne lottanäyttelyt oikein ovat mitä kerroin harrastavani ja mitä niissä tehdään ;) Entisistä lemmikeistä myös viiliäiset aiheuttivat välillä paljon kummeksuvia kysymyksiä... Mutta onneksi small talk- tilanteissa moiset eivät jaksa ihmisiä kauaa kiinnostaa, ja muissa ne aukeavat ajan kanssa vähän väkisinkin :)

  Smoothieiden suhteen meidän taloudessa vallitsee kaksi taktiikkaa kuten keittiössä muutenkin. Mies pitää ohjeista, ja hän valitsee reseptejä usein meillä olevasta Smoothiet ja mehut -kirjasta, tekee ohjeen perusteella ostoslistan ja käy hakemassa kaupasta oikeat tarveaineet valmiiksi iltaa varten. Itse taas menen mieluummin kauppaan pyörimään ja katsomaan mitä sieltä löytyy, ja valitsen hedelmiä ja marjoja tarjousten ja mielitekojen mukaan - ja smoothieta tehdessä pilkon sitten sopivan määrän kotoa löytyviä blenderiin. Mikäli jotain aineksia tuntuu jäävän yli, pilkon niitä pakkaseen valmiiksi smoothiepohjiksi. Itsellä smoothieissa on yleensä ainakin banaania ja/tai omenaa, ja niiden lisäksi vaihtelevasti muita hevi-osaston tuotteita, maustamatonta jugurttia, hedelmämehua (yleensä appelsiini- tai omena), hunajaa ja jokin lisuke (eli kauraleseitä, pellavansiemenrouhetta, mysliä tai jotain Punnitse ja Säästän siemensekoituksista). Yhteen omista lemppareistani menee banaani tai pari, mustikoita, mansikoita, hunajaa, jugurttia ja appelsiinimehua. Myös banaani, cantaloupemeloni, jugurtti ja appelsiinimehu -kombo mitä tuli testattua viime viikolla oli varsin toimiva, vaikken ollut ikinä ennen cantaloupemelonia maistanutkaan ;) Muita mitä noihin on tullut välillä miksattua ovat kurkku, viinirypäleet, kiivit, karhunvatukat, vadelmat, mango, vesimeloni... Aineksia tulee heitettyä blenderiin silmämääräisesti "sopivasti" (mies on jo oppinut olemaan kysymättä minulta mitään taikina tai muita ohjeita, kun en osaa koskaan ilmoittaa täsmällisiä määriä asioista jotka olen tottunut tekemään tuntuman mukaan).

  VastaaPoista
 4. Hei, odotan innolla postausta puheterapiasta ja olen kiinnostunut kaikesta siihen liittyvästä! Itselläni on nimittäin sama vika, ja olen myös harkinnut tekeväni asialle jotain koska se häiritsee työssä ja elämässä muutenkin. Mitä kautta löysit terapeutin, onkohan terapiaan mahdollisuutta päästä jotenkin esim. työterveyden kautta vai mistä asiaa kannattaisi lähteä selvittämään?

  VastaaPoista
 5. Itse halusin pitää lähtemisen kynnyksen itselläni mahdollisimman pienenä, joten lähdin googlettamaan lähialueen puheterapeutteja. Viiden minuutin kävelymatkan päästä löytyikin puheterapiakeskus, johon laitoin sähköpostia. Sieltä sain sitten yhteystiedot puheterapeutille jolta löytyy myös ilta-aikoja ja jota olen menossa nyt tapaamaan. Itselläni vika ei haittaa työntekoa, joten en tullut selvittäneeksi olisiko tuon saanut jotenkin työterveyden kautta hoidettua - sitäkin voi tietenkin oman työpaikkansa kautta kysellä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vastauksesta.:) Taidan siis itsekin lähteä selvittämään asiaa Googlen avustuksella.

  VastaaPoista
 7. Miten puheterapiassa meni? :)

  VastaaPoista
 8. Koetan ehtiä päivitellä tuosta tämän viikon aikana :) Ensimmäinen kerta on nyt siis takana ja harjoitukset aloitettu. Viime viikolla alkanut keskustelu eksoottisten eläinten pitämisen eettisyydestä ja positiivilistasta on vain vienyt netissäoloaikana viimeisen viikon ajan lähes täysin. Niistä voi lukea enemmän toisen blogini puolelta: http://rotakasta.blogspot.fi/2014/02/eksoottisten-lemmikkien-eettisyydesta.html ja http://rotakasta.blogspot.fi/2014/02/lupaselvittelya.html

  VastaaPoista