perjantai 28. helmikuuta 2014

Puheterapiaa, koomailua ja kirppistelyä

Ensimmäinen puheterapiakerta aikuisiällä on itselläni nyt takanapäin. Aika siirtyi lopulta viikolla eteenpäin aiotusta, eli tapasin puheterapeutin ensimmäistä kertaa 20. päivä. Kyseinen puheterapeutti työskentelee puheterapiakeskuksessa, joka on vain korttelin päässä meiltä kotoa, eli lähtemisen kynnystä on vaikea saada tästä enää pienemmäksi - etenkin kun näin aikuisiällä viikottaiset tapaamiset eivät ole kuulemma enää tarpeen, kun aikuisten voi paremmin olettaa harjoittelevan itsenäisemmin.

Puheterapiaan lähteminen jännitti itseäni alkuun kovasti, mutta jännitys haihtui kohtuu nopeasti paikanpäälle päästyä. Ladau ei pitänyt minua suinkaan toivottomana tapauksena, ja näki hyvin mahdollisena että se r-kirjain sieltä vielä löytyy. Itselläni isona vahvuutena kun on kuulemma vahva d - d kun ääntyy samalla paikalla r:n kanssa. Kieleni on puolestaan ihan liian kankea, eli näin alkajaisiksi minulle määrättiin d-sarjojen ohella kotitreeniksi kielijumppaa kielen joustavuuden lisäämiseksi. D-sarjoilla pitäisi puolestaan saada kieli hakeutumaan helpommin ylös. Eli kuten joku epäilikin; lähtöasetelmat ovat varsin samat mitä ne olivat puheterapiassa ollessani lapsi. Aikuisuus ei ole tuonut muassaan mitään taikasauvaa jolla puhetta voisi tieteen ja valistuksen myötä ohjata nopeasti toivottuun suuntaan, vaan kyseessä on lihas jota on treenattava ja saatava se tekemään asioita joihin sen ei ole koskaan aiemmin täytynyt taipua. Eli nyt mennään sitten Don-don-don-doneilla ja muilla.

...tai pitäisi mennä. Ohje oli hyvin simppeli; 10-15 minuuttia treeniä päivässä pitäisi riittää. Siihenkin on kuitenkin ollut viime päivinä vaikea päästä. Oloni lähti heikkenemään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, mutta keskiviikon vedin vielä fiksusti töissä Finrexin turvin. Lopputulemana keskiviikkona töistä päästessä kuumetta oli jo 38,1 astetta lääkityksestä huolimatta ja en ole sen jälkeen noussut sängystä muualle kuin työterveyteen ja kylpyhuoneeseen. Keskiviikkona illalla ja eilen jo pään pitäminen pystyssä edes syömisen ajan oli tuskaa, tänään uskaltautui jo kokeilemaan bloggausta kone sängyssä pää tuettuna tyynyillä aavistuksen pystympään. Osittain siksi että kahden päivän jälkeen alkoi kaivata jo hiljalleen muutakin tekemistä kuin nukkumista ja lukemista - liikkuvaa kuvaakaan kun ei ole oikein jaksanut seurata, saati raahautua sohvalle asti. Ärrän treenaaminenkin on sitten kummasti jäänyt, kun kurkku on kipeä, nenä tukossa ja puhuminen ja ajoittain muutenkin vaivalloista. Influenssa A siis iski kunnolla ja nosti kuumeen kerralla lähes neljäänkymmeneen. Töihin pitäisi sentään pystyä maanantaina palaamaan, kun jatkaa vuodelepoa vielä pari päivää Tamifluun ja Buranan seurassa.

Eli nyt on ollut pakko sitten hidastaa ja kunnolla. Ensin perumalla peli-ilta ajatellen että yhden illan lepäilyllä en joutuisi jäämään loppuviikoksi pois töistä. Sitten hakemalla sairaslomaa loppuviikoksi ja perumalla osallistuminen tämäniltaiseen leffailtaan. Ja lopulta hyväksymällä vielä sekin, ettei minusta ole lähtijäksi myöskään kaverin huomisiin valmistujaisiin. Sitä on nyt sänky, kuumaa mehua ja pino luettavaa, ja näillä mennään. Ja toivottavasti näiden myötä olo tästä vielä kohenisi eikä tauti suotta pitkittyisi.

Edellä mainittu asetti tietenkin pienehkön haitan myös kirppistelylle. Olin nimittäin saanut joitain viikkoja sitten aikaiseksi varata tämän vuoden ensimmäisen pöydän, ja tietenkin myyntiaika alkoi juuri tänään. Hetken asiaa harkittuani puhuin miehen viemään tavarat puolestani. Pöytä kun oli kuitenkin jo valmiiksi maksettu ja tavarat olivat jo valmiiksi kasseissa; ne piti vain hinnoitella. Se tehtiin sitten yhdessä eilen. Mies näytti tavaran kerrallaan, ja mie kuiskin hintoja tyynyjen keskeltä. Ei kieltämättä ihan yhtä mukavaa kuin kirppisvalmistelu yleensä. Mutta nyt tavarat ovat pöydällä, ja alkuviikosta pääsee toivottavasti jo itse vähän järjestämään pöytää ja viemään muutamia lisäyksiä. Ja eipähän tullut sorruttua tänään herätteisiin kun ei päässyt muiden pöytiä kiertämään ;) ...joskin olisihan sitä kauhean kiva pystyä kävelemään kunnolla edes keittiöön.

2 kommenttia:

 1. Voih! Pikaista paranemista! Sinulla ei sitten varmaankaan ollut kausi-influenssarokotusta otettuna? Otatko ensi talvena?

  Toivottavasti kielijumppa tuottaa pian tulosta! Osaisiko terapeutti yhtään arvioida, että onko tämä kuukausien vai vuosien operaatio?

  Vai että kirpparille? Miten sitä myytävää aina vaan riittää? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Influenssa meni suhteellisen nopeasti ohi, ja maanantaina olin jo takaisin töissä. Kausi-influenssarokotusta en ollut ottanut ja otan tuskin ensitalvenakaan. Piikkikammoisena ihmisenä pyrin pitämään "turhat" rokotukset minimissä (eli rokotukset tauteihin joiden välittömään riskiryhmään en kuulu tai jotka ovat suht helposti ohimeneviä). Itse olin nyt kuumeessa ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen ilman rokotuksia, kun taas itsensä tunnollisemmin rokottava kaveri sairasti tuon taas viikko rokotuksen ottamisen jälkeen. Eli itse järkeilee sen niin, että influenssan kohdalla mahdollinen sairastuminen on pienempi paha kuin varma piikki. Vakavampien sairauksien, kuten hepatiitin, kohdalla piikkikammo saa väistyä.

   Ensimmäisellä kerralla en tuota puheterapian kestoarviota vielä kysynyt, joskin ymmärsin puheterapeutin puheista että kesto on hyvin yksilöllistä. Ensikerralla kysyy sitten siitäkin, kun päästään katsomaan onko asiassa tapahtunut mitään havaittavaa edistystä. Pitää nyt vain koettaa kuroa tuota harjoittelutaukoa umpeen :)

   Kirppikselle tuntuu löytyvän tavaraa sitä mukaan kun määritelmät tarpeelliselle tavaralle muuttuvat. Alkuun kun lähti kaikki ylimääräinen ajelehtiva sälä, nyt mennään jo pisteessä tavarat joita en huolisi yksiöön mukanani. Nykyistä edeltäneeltä karsintakierrokselta kun huomasin jääneen vielä tavaroita, jotka eivät olleet erityisen rakkaita tai tarpeellisia, mutta jotka oli silti tullut jätettyä kun kerta tilaakin niille riitti. Mutta ehkä neljän huoneen ei tarvitse olla täynnä tavaraa vain siksi, että niitä huoneita on neljä.

   Poista