sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kotityölista kokeilussa

Mitä vähemmän asunnossa on tavaraa sen helpompaa pinnat on pitää vapaina turhasta roinasta. Asunnosta saa todella paljon vähemmällä vaivalla vähemmän kaoottisen näköisen. Valitettavasti kaoottisuuden vähentymisellä on toinenkin puolensa näin lähes täysin siivousrutiinittoman ihmisen mittapuulla; mitä vähemmän pinnoilla on tavaraa viemässä huomiota, sen helpommin niiltä näkyy pöly ja lika. Samoin tavaran vähentäminen paljastaa myös seinäpintojen reiät ja reunoista hajoilevat muovimatot, jotka ennen jäivät tavaroiden alle ja taakse peittoon, mikä saa haaveilemaan pienestä pintaremontistakin.

Jotta saisimme kunnolla selville, mitä kotitöitä kumpikin täällä tekee ja ei tee päädyimme pitämään kotitöistä listaa parin viikon ajalta. Kumpikin kirjasi listaan ylös kaikki tekemänsä kotityöt ja noin ajan kauanko niiden tekemiseen meni. Parin viikon seuranta-ajan jälkeen istuimme alas keskustelemaan työnjaosta ja siitä, onko joitain kotitöitä jotka ovat listalla yli- tai aliedustettuina. Ensimmäisiä ei kummasti löytynyt, mutta listan tutkimisen ja keskustelun jälkeen tulimme yhdessä siihen tulokseen, että asunnossa imuroidaan ja pyyhitään tasoja ihan liian harvoin. Niinpä imurointi lisättiin Tapsan työlistalle ja minulle tuli tasojen pyyhkiminen.

Kaikki muutkin kotityöt kirjoitettiin listaksi ja merkittiin joko jomman kumman vastuualueeksi tai yhdessä hoidettaviksi. Pääsääntöisesti jako tehtiin seurantalistan mukaan, eli kumpikin sai enimmäkseen niitä kotitöitä joita on muutenkin tavannut enemmän tehdä. Nyt kun työt on virallisesti ja selkeästi jaettu, kummallakin on oikeus huomauttaa jos toinen meinaa unohtaa vastuullaan olevat työt, ilman että arjessa tarvitsee käydä keskusteluja siitä, miksi toinen ei sitten itse tee jos se toista enemmän häiritsee. Kokeilua on nyt jatkettu kohta pari viikkoa ja tällä hetkellä homma tuntuu toimivan hyvin näin. Lipsumisia tapahtuu kyllä välillä puolin ja toisin, mutta kokonaisuus tuntuu olevan paremmin hallussa. Eniten ongelmia on ehkä yhteisvastuulle jätetyissä tehtävissä, jotka yhteisellä päätöksellä siirtyvät monesti ihan vähän myöhemmäksi... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti