keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Olohuonemylläys jatkuu

Minua on jo jonkin aikaa ärsyttänyt meidän asunnon erillinen rottala. On monin tavoin kätevää että rotilla on oma huoneensa ja näen ratkaisussa monia hyviä puolia (joista enemmän rottablogin puolella, jossa olen kanssa asiaa vatvonut ;)). Kuitenkin viime aikoina olen alkanut kaivata siistin ja sisustukseltaan yhtenäisemmän olohuoneen sijasta enemmän aikaa rottien kanssa. Sitä että tiedän mitä ne kulloinkin touhuilevat ja että ne ovat lähellä arjen askareita. Vaikka en pidäkään ajatuksesta siitä, miltä rottahäkki näyttää olohuoneessa, sinne se on nyt kuitenkin siirtymässä. Ei mikään sisustuslehtiratkaisu, mutta toivottavasti arkielämää helpottava.

Vaikka häkki on tarkoitus koota olohuoneeseen hieman nykyistä pienempänä, ei se kuitenkaan mahdu aiotussa koossakaan sinne ellei huonekalujärjestys hieman muutu; olohuoneen harmaiden hyllyjen on lähdettävä. Se ei sikäli ole sääli, sillä harmaat hyllyt ovat olleet korvattavien listalla muutenkin. Tälläkertaa tiesin myös tarkalleen millä nuo harmaat hyllyt haluaisin korvata. Ehkä nyt olisi viimein aika ja paikka yhdelle lapsuuden haavehuonekaluista: Böknäsin kirjakarusellille.

Ennenkuin ehdin esittää asian mies kuitenkin kertoi tulojensa tippuvan vuodenvaihteessa. Sen jälkeen pitäisikin taas kiinnittää enemmän huomiota kulutukseen, eikä etenkään isompiin hankintoihin olisi varaa. Ja toki tilanteeseen olisi hyvä varautua jo ennalta. Uskaltauduin kuitenkin esittämään, josko voisimme hankkia vielä tuon Böknäsin hyllyn ennen säästölinjalle siirtymistä. Mieskin kun sai vasta sen kaipaamansa sohvan, ja rottahäkin siirron jälkeenkin pitäisin dvd:t mieluiten sielä huoneessa missä niitä käytetään sen sijaan että ne siirtyivät harmaissa hyllyissään rottalan puolelle. Vaikka mies alkuun hyllyn hintaa vähän mietti, hän onneksi suostui ehdotukseen; hylly oli molempien maun mukainen, toisin kuin tuo tilapäinen lastulevyviritys. Kestoikääkin hyllylle luvattiin enemmän mitä keskivertoihminen elää, eli vuosihinnan pitäisi olla ihan kohtuullinen ;)

Niinpä hylly käytiin tilaamassa eilen ja ensiviikolla sen pitäisi jo saapuakin päädyttyämme ottamaan hyllyn toisessa tehdasvärissä. Silloin tehdään myös rottahäkin siirto. Rottalan varalle meillä ei ole tällä hetkellä vielä mitään muita suunnitelmia kuin että se jää toimimaan rottien jaloittelutilana. Asuntoon alkaa siis kertymään hyvin vähällä käytöllä olevia huoneita minun keskittyessä elämään koko ajan enemmän asunnon tilavassa olohuoneessa. Vaikka aiemmin haaveilin koko ajan isommasta asunnosta, huomaan nyt että ainakin huonemäärää tärkeämpää minulle on tilavat oleskelutilat. En kaipaa asuntoon monia eri soppeja joihin hajauttaa eri kodin toimintoja, vaan pikemminkin yhtenäistä tilaa jossa mahtuu olemaan isommallakin porukalla; pelailemaan, istumaan iltaa, touhuamaan eläinten kanssa. Sivussa olevat pikkuhuoneet ovat käteviä lähinnä nukkuessa ja silloin kun asunnossa on yövieraita. 

Sain myös juuri loppuun kirjan Aitoa ruokaa, ja sen myötä meillä on alettu tehdä selvitystä siitä, mitkä käyttämistämme tuotteista voisi vaihtaa luomuun kohtuullisin kustannuksin. Ainakin muutamista tuoteryhmistä sopiva luomuvaihtoehto onkin jo löytynyt. Kyllähän sitä on aiemminkin tiennyt että lisäaineet ovat pahasta, mutta tuossa kirjassa oli mielestäni osattu paremmin avata mitä ne lisäaineet lopulta ovat ja mitä ne ruuissa tekevät. Sen myötä näen paljon enemmän mieltä maksaa luomusta myös muiden kuin eläinperäisten tuotteiden kohdalla, joiden kohdalla asiaa on harkinnut jo aiemmin.

3 kommenttia:

 1. Haaveilen kanssa Boknäsistä. Hinta hirvittää, mutta ehkä se on sen arvoinen. Odotan kuvia, kun saatte omanne!

  VastaaPoista
 2. Ja seuraava askel on, että muutatte enemmän tarpeisiinne sopivaan kotiin? :) Näen jo sieluni silmin kaikki postaukset muuttoraivauksesta, sitten sinä onnistuisit karsimaan ihan kaiken! Muuttolaatikoissahan nyrkkisääntö on yksi per neliö, te taidatte olla jo aika paljon sen tavaramäärän alapuolella!

  Onhan monessa ammattiraivaajajutussa kerrottu, miten asiakas oli harkinnut isomman kodin hankkimista ja lopulta kun vain raivattiin, huomattiinkin että tilaa on ruhtinaalisesti vanhassakin kodissa. Vähän samoinhan on nyt käynyt teille, plus että sinällään kätevä ja toimiva rottala ei osoittautunut käytännössä niin toimivaksi.

  Onnea uudesta kirjahyllystä! Ja hyvä todellakin, että päädyitte kunnon laadukkaseen ja kestävään merkkituotteeseen! Olkoon se palkkana kaikesta raivauksesta! :) On muuten myös hyvä rajoitin tavaran kertymiselle. Senkun päättää, että kirjoja yms. saa olla korkeintaan sen verran kun hyllyyn mahtuu. Vaikka hyllyä voi tosi helposti jatkaa, sitten voikin alkaa jo miettiä, että onko kaiken kaman säilyttäminen sen arvoista, mitä se uuden huonekalun hinnan myötä maksaa.

  VastaaPoista
 3. Ihan vielä muutto ei ole ajankohtainen, mutta asuntonäytöissä käynti on jo aloitettu ja sen kartoittaminen mikä olisi se alue mille haluamme ja mitä kumpikin seuraavalta asunnolta kaipaa. Asunnon koon suhteen tullaan tosin pysymään varmaan melko samoissa; kahdestaan kun mahtuisimme varmasti jo pienempäänkin, mutta seuraavan asunnon olisi tarkoitus olla se pysyvämpi, niin sieltä pitäisi löytyä tarvittaessa tilat lastenhuoneillekin. Lapsia kun ei vielä kuvioissa ole, mutta tulevaisuuden suhteen ei olla vielä täysin päätetty haluammeko perheen tästä kasvavan. Välillä sitä on leikitellyt myös ajatuksella vanhasta rintamiestalosta, joka olisi mahdollista jakaa helposti kahdeksi asunnoksi. Niin että yläkerta voisi olla alkuun vuokrattuna, mutta otettavissa käyttöön sitten jos tilantarve kasvaa. Oleskelutilojen pohjaratkaisu tulee kuitenkin olemaan huonemäärää ja neliöitä tärkeämpi kriteeri - ja piha. Viime muuttoon nähden helpottava tekijä on kuitenkin ehdottomasti se, että varastotilojen merkitys on jo paljon aikaisempaa vähäisempi. Mikäli asunnossa olisi huonosti kaappitilaa, sitä tietää jo pärjäävänsä vähemmällä tavaralla joka on sitten sovitettavissa tilan mukaan. Muuton suhteen ei kuitenkaan pidetä kiirettä, sillä nykyisen asunnon asumiskustannukset ovat niin alhaiset, ettei väliaikaisesta pienempään muutosta seuraisi mitään suuria säästöjä, mikä saattaisi olla tilanne jos asuisi vielä vuokralla.

  Tuohon ensimmäiseen Böknäs hyllyyn meillä tulee menemään dvd:t, tv-sarjaboksit ja keittokirjat, jotka nyt ovat olleet olohuoneen harmaassa hyllyssä. Niiden määrä meillä on ollut nyt rajattuna harmaan hyllyn mukaan, ja Böknäsin kirjakarusellissa hyllymetrejä tulee olemaan suunnilleen samanverran. Eli niitä tulee jatkossa olemaan asunnossa kerrallaan vain sen verran mitä kirjakaruselliin menee. Kirjoillekin on tarkoitus hankkia Böknäs-hyllyt jossain kohtaa, nyt kun niidenkin määrä alkaa olla jo kohtuullinen säilytyksen kannalta. Kirjojen nykyiset säilytysratkaisut eivät kuitenkaan kaipaa yhtä kipeästi uusimista kuin nuo harmaat hyllyt, niin ne saavat vielä odottaa.

  VastaaPoista