maanantai 22. huhtikuuta 2013

Pesukoneväreillä helpotusta pyykkihuoltoon

Vaatekaapin yhä kutistuvaan vaatevalikoimaan oli jäänyt pyörimään muutamia ongelmallisia vaatteita. Vaatteita joista pidin mallillisesti kovasti ja joille minulla periaatteessa oli käyttöä, mutta jotka olivat väriensä puolesta yhteensopimattomia muiden kanssa ja siten myös pyykkihuollollisesti hankalia. Pyöriteltyäni näitä paria vaatetta aikani kaapissa muistin yhden samantapaisen vaateongelman vuosien takaa; täydellisen mallisen, mutta ihan liian vaaleasinisen hameen. Tuolloin kyseinen ongelma ratkesi kaverin kautta kaverin värjätessä omia vaatteitaan mustiksi. Sain hameen samaan värikoneelliseen ja seuraavana päivänä vaaleansininen ongelmahameeni oli uusi musta lempihameeni.

Päätin tehdä tällä kertaa samoin. Kävin hakemassa Stockmannilta tummanruskeaa pesukoneväriä sekä paketillisen suolaa ja laitoin nuo väriensä puolesta kaappiin sopimattomat vaatteet värikylpyyn. Koneen pyörittyä kaksi kertaa hohtavan valkoisesta kaikki tahrat paljastavasta hameesta ja hyvin vaaleanbeigeistä reisitaskuhousuista oli tullut tasaisen tummanruskeat. Yhden illan pyykkikonerumban jäljiltä minulla on nyt yhdet uudet työhousut ja yksi hame lisää, jotka sekä sopivat yhteen muiden kaapissa olevien vaatteiden kanssa että peseytyvät helposti toisten samanväristen kanssa.

Värjäyksen onnistuttua hyvin aloin harkita sen kokeilemista jossain kohtaa myös muutamiin mustiin vähän haalistuneisiin vaatteisiin, jotka ovat väriään lukuunottamatta uudenveroisessa kunnossa. Josko niillekin saisi värikylvyllä lisää käyttövuosia. Siihen koneelliseen odotan kuitenkin ehkä vielä lisää tulokkaita: väriä vahvistettaessa koneessa kun voi olla enemmän kangasta kuin haluttaessa muuttaa kankaan väriä kokonaan. 

4 kommenttia:

  1. Värjäytyivätkö pesukoneen tiivisteet? Minulla on muutamia vähällä käytöllä väärän värin vuoksi olevia vaatteita, joita voisin värjäillä, mutta uskallus on toistaiseksi puuttunut. Olen 90-luvulla värjäillyt keittämällä ja siihen en enää ryhdy.

    VastaaPoista
  2. Ensimmäisen pyörityksen jälkeen pesukoneessa näkyi vielä värijäämiä, mutta kun värjäysohjeen mukaiset pesut oli suoritettu (ensin kaksi kertaa kankaat sisällä, sitten vielä kertaalleen tyhjä koneellinen koneen puhdistamiseksi), ei väristä näkynyt koneessa jälkeäkään. Mie onnistuin sähläämään tuota värijauhetta vähän myös kylpyhuoneen kaakeleille ja pesukoneen päälle, mutta niistäkin tuon sai lähtemään tahroja jättämättä, kun tuon puhdisti heti pois.

    VastaaPoista
  3. Olen myös värjännyt kankaita useamman kerran, ja aina väri on lähtenyt tosi hyvin pesukoneesta. Kannattaa tosiaan ihan rohkeasti kokeilla. :) Pitääkin katsoa olisko omassa kaapissanikin jotain värjättävää ennen kuin kannan kirpparille sellaisia vaatteita joita en osaa pitää.

    VastaaPoista
  4. Pitääkin ryhdistäytyä esimerkin innoittamana.

    VastaaPoista