torstai 30. elokuuta 2012

Järjestyksellä on väliä

Tavaran raivaaminen lähti itsellä liikkeelle pitkälti siitä, että haluan asunnon pysyvän paremmin järjestyksessä. Tähän pyrkiessäni olen joutunut huomaamaan, että järjestykseen pyrkimisessä myös työjärjestyksellä on väliä.

Olen liian taipuvainen ajattelemaan, että järjestyksenpito helpottuu, kun kaikilla tavaroilla on oma paikkansa. Että tavarat pysyvät ja pyrkivät kuin maagisesti kohti omia paikkojaan, kunhan ne ovat kyllin väljät ja helpot. Niin ettei itse tarvitse kuin ohjata niitä vähän oikeaan suuntaan varsinaisen aikaa vievän ja raskaan siivoamisen sijaan. Toki se pitää jossain määrin paikkansa, mutta sitä ennen olisi kuitenkin oltava hyvin selvillä siitä, mille kaikille tavaroille todella tarvitsee oman paikan. Muuten ainakin itse lankean yhä uudelleen samaan ansaan - paikkojen ostamiseen.

Aiemmin tämä rajoittui lähinnä erilaisiin hyvin käytännöllisiin säilytysrasioihin ja koreihin, jotka toimivat aivan täydellisinä paikkoina monenlaiselle tavaralle. Helppoina ja systemaattisina, hyvin tehokkaina. Sellaisina jotka muuttavat kaapin kuin kaapin silmänräpäyksessä paljon tehokkaammaksi ja toimivammaksi tilaksi. Heti kun saisi aikaiseksi järjestää tavarat koreihin. Ja se on jotain, mitä joko ei tapahdu, tai sen tapahtuessa huomaa täydellisten korien ja rasioiden olevan aiotuille tavaroille joko aivan liian pieniä tai suuria, kaukana siitä kuvitellusta täydellisyydestä.

Viimeisin sortumiseni oli kaksi Ikean Lack-säinähyllyä dvd-bokseille. Niille oli mietittynä täydellinen paikkakin dvd-hyllyn päältä. Ne olisivat suorastaan oivat viimeistelemään olohuoneen viihdekeskuksen, joka majoittaa niin elokuvat, Playstation-pelit kuin lautapelitkin. Ainoa vain, että hyllyt eivät ehtineet edes seinään asti, kun päätin käydä dvd-hyllyn oikeasti kriittisesti läpi. Poistettuani hyllystä kaikki ne elokuvat, joita olen joko katsonut kyllästymiseen asti tai jotka ovat niin keskinkertaisia etten välitä nähdä niitä uudestaan, hyllyyn oli kuin taianomaisesti vapautunut juuri tarpeeksi tilaa televisiosarjabokseille.

Jos olisin siis lähtenyt paikan kehittämiseen sijaan siitä, mitä todella haluan säilyttää, olisin välttynyt taas kahdelta virheostolta. Tavaraa raivatessa yhdeksi säilytysongelmaksi ovatkin muodostuneet tyhjät säilytyssysteemit. Seuraavat poistot täytyykin kohdistaa selvästi niihin, ja kysellä tänään siskoltakin, sattuisiko hän kaipaamaan vielä muovissa olevia hyllyjä. Hänellä kun on noita samanlaisia kotonaan jo ennestään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti