torstai 21. helmikuuta 2013

Asunnon koon vaikutus tavaramäärään

Haaveilen asuvani jossain vaiheessa omakotitalossa. Kaipaan omaa pihaa ja rauhallisempaa sijaintia, vaikka pidänkin nykyisen asuntomme pohjakaavasta, kulkuyhteyksistä sekä lähiseudun monista ruokapaikoista. Tiedän ettei asunnon osto ole ajankohtaista ainakaan muutamaan vuoteen, mutta silti unohdun aina välistä selaamaan myytäviä asuntoja, tarkkailemaan hintoja ja pohtimaan eri pohjakaavojen plussia ja miinuksia. Pohjakaavojen tutkimista ja huoneiden sisustamista päässä voisi pitää eräänlaisena harrastuksena itselläni; olen tehnyt sitä lapsesta asti. Jo alta kymmenenvuotiaana olen lukenut isän rakennus- ja asuntolehtiä, piirrellyt pohjakaavoja ruutuvuhkoihin ja sisustanut kuvitteellisia asuntoja.

Viimeisen puolen vuoden aikana leikkiin on tullut kuitenkin yksi uusi muuttuja: tavarat. Isompien huonekalujen ja muiden tärkeämpien sisustuselementtien lisäksi huomaan miettiväni myös kaikkien muiden tavaroiden sijoittelua asunnossa. Mitä pienempi kyseessä oleva asunto on, sitä kriittisemmäksi huomaan muuttuvani. Haluaisinko pitää kaikki nykyiset tavarat jos tilaa olisi 10 neliötä vähemmän? Entä jos tila pienenisi 30 neliöllä? Mitä pienemmäksi kuvitteellinen tila käy, sitä helpompi minun on kuvitella karsittavia tavaroita. Olen jo asunut parissa tupaten täyteen ahdetussa yksiössä joissa ilmakaan ei enää tuntunut pääsevän kunnolla kiertämään - siihen en halua enää palata. Haluan sen sijaan sopivasti väljyyttä ja selkeyttä kotiini.

Toisena ääripäänä tulee tämä nykyinen asunto. Meillä on nyt 87 neliötä kahdelle ihmiselle, ja asiaa pyöriteltyäni minusta tuntuu että tämä tila osaltaan rajoittaa raivaamista. En halua tilan olevan täyteen asti tukossa, mutta en kuitenkaan osaisi olla myöskään täysin autiossa tavaroista riisutussa tilassa. Itselläni isompi asunto vaatii enemmän tavaraa ollakseen kodikas. Tällä hetkellä asunto alkaa olla pisteessä, että en haluaisi tänne lisää tavaraa, mutta en välttämättä halua enää isompia poistojakaan. Olohuoneen iso käärmeterraario saattaa kuitenkin olla lähdössä ja pää lyö jo nyt tyhjää mitä tuohon parin neliömetrin kohtaan keksisi. Periaatteessa minua houkuttaisi siirtää rottien häkki rottien omasta huoneesta keskeisemmälle paikalle asunnossa, mutta sitten asunnon yksi huone jäisi kokonaan vaille omaa käyttötarkoitusta. En ole ollut ikinä ennen tilanteessa, jossa tilaa tuntuu olevan jossain määrin jopa liikaa (tai ainakin väärin sijoittuneena: mikäli mahdollista, käyttäisin yhden makkarin neliöt mielelläni isompaan kylpyhuoneeseen ja omaan saunaan).

Asuntoleikin ohella tykkään leikkiä muuttoleikkiä. Kaikkien ystävien mielestä olen hullu, mutta minä todella pidän muuttamisesta. Tämä on ehkä 16. tai 17. asunto jossa asun, jonka lisäksi olen ollut auttamassa monien kavereiden muutoissa. Jo ennen tämän isomman raivausoperaation alkamista, muuttoihin on (lähes) aina liittynyt minulla tavaroiden läpikäyminen. Joka muutossa sitä on löytänyt tavaroita joita ei muistanut omistavankaan ja tehnyt päätöksiä pidettävien ja jätettävien tavaroiden välillä. Muuttokysymys onkin yksi niistä joita kysyn itseltäni tavaroita läpikäydessä; jos olisin muuttamassa nyt, haluaisinko pakata tämän mukaani, raahata uuteen osoitteeseen ja keksiä sille uuden paikan sieltä? Sillä onhan se muuttokin sieltä taas tulossa. Siihen voi vain mennä nyt useampi vuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti