keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Konkretiaa ostolakkoon

Itsepetos on taitolaji ja minä olen erittäin hyvä siinä. Miehen osalta ostolakko päättyy ensiviikolla, mutta itse yritän ensikuussa uudelleen. Tässä kuussa lähtökohta oli itsellä puhtaasti tavaramäärän hallinnassa, mutta ensikuussa aion kiinnittää ratkaisevasti enemmän huomiota myös rahan menoon. Tajusin nimittäin tänään käyttäneeni alkuvuodesta shoppailuun moninkertaisesti sen mitä olin kuvitellut. Viime vuoden lopulla ylimääräistä rahaa ei yksinkertaisesti ollut, kun opintotuen loputtua mutta opiskelujen jatkuessa tulot olivat käytännössä nollassa syyskuusta jouluulle. Elin säästöillä ja jokainen tililtä mennyt summa tuntui kokonaisuudessa. Tammikuun alku ja töihin pääsy kuitenkin muutti tilannetta paljon, ja kun rahaa on jäänyt pakollisten menojen, säästönlaiton ja luottokorttilaskun maksuun jälkeen vielä ylikin, en ole tajunnut katsoa mhin kaikkeen muuhun sitä on uponnut.

Tänään kaivoin kuitenkin esille tilitietoni vuoden ensimmäisestä päivästä tähänpäivään ja järkytyin. Mielestäni en ole shoppailut juuri mitään - mitä nyt leffoihin sortunut töiden alettua normaalia useammin. Totuus oli kuitenkin jotain muuta ja alkuun ajattelin jättää tämän postauksen kokonaan väliin. Eihän kenenkään muun tarvitsisi tietää. Se riittäisi ihan hyvin että tiedän itse että mopo on lähtenyt vähän käsistä. Paitsi ettei se riitä. Asian kirjoittaminen ylös ja julki tekee siitä itselleni konkreettisempaa ja vaikeuttaa asioiden selittämistä itselleni parhain päin. Koska juuri siinä selittelyssä olen hyvä. Kohta listatuista summistakin löysin tätä tekstiä päässäni hahmotellessa monta kohtaa joita ei oikeastaan tarvitsisi laskea; lahjoja ei ainakaan laskettaisi koska ne eivät ole itselle. Eikä käteiselle hankittuja koska ne eivät näy tilillä (ikäänkuin muutenkaan olisin laittamassa tänne printscreeniä tilitiedoistani). Meinasimpa jättää laskuista senkin leffan, josta omaa huolimattomuuttani maksoin normaalihinnan kamppanjahinnan sijaan. Kaikilla näistä listasta olisi saanut vähän kivemman näköisen.

Päätin kuitenkin olla rehellinen ja laskea kaikki summat. Summien yhteenlaskussa itselläni oli myös konkreettinen syy. Ostolakon ohella ensikuun haasteenani on koettaa saada menetetty summa takaisin tavaranmyynnillä. Otan vielä yhden kirpputoripöydän ja koitan saada yhden varahäkeistä viimein myytyä. Koetan myös etsiä uusia väyliä joiden kautta saisin myytyä vanhan hääpukuni.

Haasteen lähtösumma on -270,89€. Siihen nähden etten ole ostanut "mitään" ja olen koettanut olla puolet ajasta ostolakossa, on summa merkittävä.

Summaan sisältyy:

Kirjoja ja pokkareita kirjakaupasta, kirpparilta ja kierrätyskeskuksesta, 8kpl yht. 22,45€
   -Sophia Kinsella: Kevytkenkäinen kummitus
   -Mary H. Clark: Missä olet nyt?
   -Carol Shields: Ellei
   -Tuija Lehtinen: Mikaelan enkelit
   -Bernand Werber: Muurahaisten kapina
   -Petra Hammesfahr: Uskoton mies
   -Liza Marklund: Paratiisi
   -Anja Snellman: Parvekejumalat

Näistä on tähän mennessä luettuna kolme.

Rottavirikkeitä Mustin ja Mirrin alennusmyynnistä. Yksi putki ja kangaspesä yht. 5,94€

Kermansaven astioita kirppikseltä yht. 8,50€
   -2 keskikokoista kulhoa
    -1 pieni kulko
    -1 pieni uunikulho

Elokuvia työpaikan ulkopuolelta, kirpparilta ja huuto.netistä, 2kpl yht. 26,90€
   -Disney Klassikot 2: Pinocchio (Blu-ray)
   -Disney Klassikot 41: Lilo & Stitch (dvd)

Decent -lautapeli Fantasiapeleistä, 1kpl yht. 80€

Elokuvia (+peli) töistä, 18kpl yht. 127,10€
    -Disney Klassikot 22: Nalle puh (miehelle lahjaksi)
    -Disney Klassikot 26: Basil hiiri, mestarietsivä
    -Disney Klassikot 32: Leijonakuningas
    -Disney Klassikot 33: Pocahontas
    -Disney Klassikot 38: Fantasia 2000
    -Disney Klassikot 39: Keisarin uudet kuviot
    -Disney Klassikot 43: Karhuveljeni Koda
    -Disney Klassikot 44: Lehmäjengi
    -Disney Klassikot 45: Pikku kananen
    -Disney Klassikot 46: Aivan Villit
    -Disney Klassikot 47: Riemukas Robinsonin perhe
    -Disney/Pixar klassikot 9: Wall-E
    -Disney/Pixar klassikot 10: Up - Kohti korkeuksia
    -Michael Moore: Capitalism: A love story
    -Michael Moore Hates America
    -Asterix ja viikingit   
    -Lady Sulokutri 1 (lahjaksi siskolle)
    -Angry Birds -heittopeli (veljentytölle mummulaan)

Leffoista ostamisen jälkeen katsottu tähän mennessä 3. Osa Disney Klassikoita toki tuttuja lapsuudesta asti.

Tässä kohtaa lienee selvää, että yksi isoin yksittäinen meille tavaraa kerryttävä tapa on keräily. Toisena voisi ehkä päätellä, että vaikka en ostaisi ensikuussa mitään, meiltä ei pitäisi silti ihan heti loppua katsomattomat elokuvat. Kun vain vielä malttaisi jättää työpaikka-alennuksen käyttämättä, jos työt nyt maaliskuussa jatkuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti